top of page
תמונת הסופר/תidan abuhav

הקצין המצטיין שעזב בגלל חקירת הפרקליטות הצבאית.

הפרקליטות הצבאית ומצ"ח, מתנהלות באופן מעורר מחלוקת. לא , אינני מתכוון כרגע לביקורת על מעצרם של תשעת חיילי המילואים בבסיס שדה תימן אלא על מס' מקרים ועובדות לגבי התנהלות הפרקליטות הצבאית ומצ"ח. נתונים אלו צריכים לעורר סימני שאלה לגבי צדקת הדרך והאופן בו צועדות הפרקליטות והמשטרה הצבאית בדרך זאת. יכול להיות שהגולם קצת קם על יוצרו ? הקורא.ת יחליטו מה עמדתם.



עינוי הדין שעבר המ"פ המצטיין

ב2023 פרסם יואב זיתון כתבה אודות העוול שנגרם לסרן א', מ"פ ביחידה מובחרת, ע"י הפרקליטות הצבאית. לפי האמור בכתבה האירוע קרה בשנת 2021, כחודש לאחר נפילתו של בראל שמואלי, ובעת שהגדר בעזה היוותה מוקד אלים ומסוכן. בעת האירוע סרן א' זיהה, בסמוך מאוד לגדר, מחבלי חמאס ולידם אזרח עזתי שהניח תיק גדול וציוד לא מזוהה . הקצין סבר שמדובר במטען שנועד להרוג את חיילינו המפטרלים בצמוד לגדר ועל כן ירה בו והרגו. פעולה חוקית לחלוטין בהתאם לדיני המלחמה הבינ"ל. לאחר התקרית הסתבר שמדובר היה בצייד ציפורים שהניח מלכודת. צוות חקירה מטכ"לי קבע שא' פעל כראוי והמלצתו אושרה על ידי שני אלופים שלעמדתם הצטרף גם אלוף שלישי. את הפצ"ר האלופה יפעת תומר ירושלמי זה לא הרשים והיא הורתה באופן אישי לפתוח בחקירה בעניינו של סרן א'.


עד כאן נשמע סביר במסגרת סמכות הפצ"ר אבל מה שקרה בחקירה היה פגיעה בביטחון המדינה. לא פחות מכך. הקצין המובחר נחקר במשך 50 שעות שבהן הוטח בו, על ידי "לוחמי" מצ"ח, כי הוא מתגאה בהרג ערבים. כאשר לא הצליחו לשבור את רוחו החליטו שיש למצוא נגדו ראיות בכל מחיר כדי להגיש נגדו כ. אישום בגין הריגה - בין היתר על ידי פניה למומחים לחומרי חבלה כדי שיחוו דעה בשאלה האם התיק, של צייד הציפורים שנורה למוות, יכול להיחשב כתיק המכיל פצצות או שאולי סרן א' קיבל החלטה פזיזה, בעת שזיהה את התיק בטעות כמטען חבלה. טעות, שלפי הפרקליטות הצבאית, הוא אולי צריך לשלם עליה.

האלופה יפעת תומר ירושלמי - מאת דובר צה"ל

לאחר תשעה חודשים תיק החקירה נסגר. תשעה חודשים בהם לוחם מצטיין חי בחרדה שיוגש נגדו כ. אישום ויושם בכלא. התוצאה הייתה שאותו לוחם אמיץ שמ"י חבה לו כל כך הרבה הרגיש נבגד ועזב את הצבא. ההיגיון מחייב שההחלטה לפתוח בחקירה נגד קצין שטעה גרמה לכך שחיילים אחרים ימנעו מ"לטעות" ויעדיפו לאפשר למבלים לפעול מאשר להסתבך עם הפרקליטות הצבאית ועם שוטרי מצ"ח.


7.10.23 עדותו של סג"מ יותם מחטיבה 7

לערך בשעה 14:00 בצהרים, כאשר היה כבר ברור ללוחמים בשטח עד כמה חמור המצב וכי מדובר בפלישה של ממש, נתקל הטנק של סג"מ יותם, שלחם משעה 6:30, באזרחים עזתיים שחוצים את הגדר בדרכם אל הקיבוצים כדי לאנוס, לרצוח, לשרוף חיים ולחטוף. בעדותו, שנמסרה בראיון לרדיו קול ברמה, הוא מסביר מדוע לא פתח עליהם באש: “זה מדהים כמה הצבא שלנו מוסרי. אנחנו רואים כמות עזתים מטורפת בלי שאנחנו מבינים מה הם עושים, ואיך הם בוזזים.... הטנק שלנו לא ביצע ירי, היינו אז ‘מוסריים’ ראינו אזרחים. מבחינתנו, עוד לא הבנו שכל מי שנכנס הוא בעצם מחבל, ורק כשראינו נשקים בידיים נתנו פקודת אש ואותם חיסלנו. עד שהבנו נגד מי אנחנו נלחמים ואז עשינו סוויץ’ בראש.”


הוראות התוספת לאמנת ג'נבה ה -4 קובעות כי אזרחים המעורבים במעשי איבה אינם זכאים להגנה מפני פגיעה צבאית. לפי פרשנות הצלב האדום להוראות אלו ניתן לפגוע באזרחים המבצעים פעילות איבה גם אם אינם חמושים. עדותו של סג"מ יותם מעידה על האמת המרה שלא מדברים עליה כבר שנים רבות: הפרקליטות הצבאית מחנכת את לוחמי צה"ל להטיל על עצמם מגבלות, שלא נדרשות על פי הדין הבינ"ל. כמה ילדות נאנסו ב 7.10.23 בשל "המוסריות" עליה מדבר סג"מ יותם? כמה חטופים נלקחו לרצועה בשל כך? כמה משפחות נרצחו על ידי ההמונים, הלא חמושים, שפלשו לקיבוצים?! כל מי שמכיר את עוצמת האש של טנק מרכבה יודע שבלחיצת כפתור יכול היה סג"מ יותם להציל המוני אזרחים. זאת לא אשמתה של האלופה תומר ירושלמי. היא לא יזמה את הלך הרוח הפסול הזה אבל היא בהחלט לא ביטלה זאת מאז כניסתה לתפקיד בשנת 2021. עדותו של סג"מ יותם היא בבחינת אצבע מאשימה כלפי התנהלות הפרקליטות הצבאית כבר כמעט שני עשורים.


אי הגעה לישיבת ועדת חוץ וביטחון

בעקבות סערת מעצרם של החיילים בשדה תימן יזם יו"ר ועדת חוץ וביטחון, יולי אדלשטיין, דיון חירום. לדיון הוזמנה הפצ"ר תומר ירושלמי כדי לתת דין וחשבון בפני הוועדה. סמכות יו"ר הוועדה לזמן בעלי משרה, כדי שיתנו דין וחשבון על מעשיהם ועבודתם, מעוגנת בסעיף 21 לחוק יסוד הכנסת ובסעיף 123 לתקנונה של הכנסת.


בפועל ולפי מס' דיווחים עיתונאיים סירבה הפצ"ר להגיע ובכך יצרה מצב מסוכן בו קצין בכיר בצה"ל מסרב להישמע להוראת וועדת הכנסת ולהגיע כדי לתת דין וחשבון בפני נבחרי העם. בעת כתיבת שורות אלו לא מפסיקה לצוף מילה אחת בראשי - דיקטטורה צבאית. זהו מצב מפחיד ומסוכן בו מי שמחויבים לדווח ולהסביר מסרבים להגיע ואין פוצה פה בעניין.


אין אלו העובדות היחידות לגבי התנהלותה של הפרקליטות הצבאית ומצ"ח. במהלך הימים הקרובים אוסיף ואפרסם מידע נוסף . אתם הקוראים תחליטו האם מצב זה יכול להמשיך ולהתקיים או שיש לדרוש שינוי יסודי.


לצד הביקורת על התנהלות הפרקליטות הצבאית אפשר גם לומר מילה טובה : ביהודה ושומרון הפרקליטות הצבאית מתנהלת אחרת, כלפי החיילים הפועלים בתוך ערים פלסטיניות, ולראיה כמות הנפגעים האפסית שלנו בעת ביצוע חיסולים ומעצר מבוקשים. ההיגיון מראה כי חיסכון זה בחיי אדם מושג על ידי הפעלת אש עוצמתית, שלא מאפשרת לאויב "להרים את הראש".

 

הבהרה : אין במאמר זה כדי להסיר אחריות מהדרג הפוליטי בכלל ומשר הביטחון בפרט, שנחשב להיות הסמכות הממשלתית הממונה על הצבא. התעלמותם מהתנהלות הפרקליטות הצבאית, במשך שנים רבות, היא חמורה ומסוכנת לא פחות מהתנהלות עליה אני מלין במאמר זה.


 




Comments


bottom of page